lees met andermans ogen

Kijken met andermans ogen? Lees een boek!

Tijdens het lezen van Hersenschimmen voelde ik me haast zelf dement worden. Daarna keek ik met andere ogen naar mensen met dementie.

Ruben Nicolai

Nog een STUK!

In oktober is een speciale (voor)leesbundel voor het vmbo verspreid: Nog een STUK!

In 2016 maakte de Leescoalitie voor vmbo-docenten Nederlands de bundel STUK! Twintig fragmenten om (voor) te lezen. In het kader van de campagne Lees met andermans ogen is inmiddels een vervolgbundel uitgebracht: Nog een STUK!

De bundel is in oktober gratis verspreid onder vmbo-docenten Nederlands, leraren in opleiding en educatief medewerkers van de bibliotheken. De fragmenten in deze bundel sluiten aan bij Lees met andermans ogen en laten leerlingen kijken door de ogen van leeftijdsgenoten die ziek zijn, een andere woonomgeving of herkomst hebben, illegaal zijn of in het verkeerde lichaam geboren zijn. In de bundel staan ook lestips opgenomen, waarmee dieper kan worden ingegaan op de verschillende perspectieven in de fragmenten.

De fragmenten in de bundel zijn afkomstig uit de volgende boeken (klik op de titels voor meer informatie en links naar diverse edities van het boek):

SchEef, Marlies Allewijn
Free run, Annemarie Bon
De bruid, Dirk Bracke
Made by Indira, Caja Cazemier en Martine Letterie
Niets om het lijf, Kaat De Kock
Nooit meer thuis, Martine Letterie
Lang zal ze leven, Koos Meinderts
Otis, Martijn Niemeijer
Paradise now, Anouk Saleming
Eilanddagen, Gideon Samson
Weg, Jowi Schmitz
Het kankerkampioenschap voor junioren, Edward van de Vendel
De vlucht van de kraanvogel, Danny De Vos
Meisje van Mars, Anna Woltz
Snitch, Margje Woodrow​

Drie van de vijftien fragmenten zijn afkomstig uit boeken die dit jaar door BN’ers gelezen worden voor de leesbevorderingscampagne De Weddenschap: Snitch, Nooit meer thuis en Het kankerkampioenschap voor junioren. Deze boeken worden gelezen door Ruben Annink, Tjindjara en Lize Korpershoek. Docenten kunnen de fragmenten uit de bundel dus ook gebruiken om leerlingen te enthousiasmeren de uitdaging aan te gaan om in een half jaar tijd drie boeken te lezen.

De bundel Nog een STUK! is in oktober verzonden naar alle sectievoorzitters en docenten Nederlands die lesgeven op het vmbo en geregistreerd staan bij Onderwijsadressen.nl. Ook eerstejaars docenten Nederlands in opleiding en educatief medewerkers voortgezet onderwijs van bibliotheken ontvangen een exemplaar.