lees met andermans ogen

Kijken met andermans ogen? Lees een boek!

Tijdens het lezen van Hersenschimmen voelde ik me haast zelf dement worden. Daarna keek ik met andere ogen naar mensen met dementie.

Ruben Nicolai

Voorleesdagen in meerdere talen!

Op woensdag 23 januari starten De Nationale Voorleesdagen 2019.

Tijdens deze tiendaagse campagne wordt in heel Nederland het belang en plezier van voorlezen onder de aandacht gebracht. Centraal staat het Prentenboek van het Jaar, Een huis voor Harry van Leo Timmers.

Dit jaar worden ook ouders met een andere thuistaal aangemoedigd om deel te nemen aan de Voorleesdagen. In samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en Uitgeverij Querido stelt de Leescoalitie vijf vertalingen van het Prentenboek van het Jaar in luisterversie beschikbaar in de gratis app van de mini-editie: in het Frans, Engels, Spaans, Turks en Arabisch. Kinderen kunnen zo samen met hun ouders door het boek bladeren en luisteren naar het verhaal in hun thuistaal. De vertalingen in de app zijn ingesproken door bekende Nederlanders met roots in een ander taalgebied: Alain Caron, Akwasi, Eva Laurenssen, Fidan Ekiz en Saïda Benali. De app is vanaf 23 januari 2019 verkrijgbaar voor Android en iOS.

Met de vertalingen wil de Leescoalitie benadrukken dat ouders het beste kunnen voorlezen in de taal van hun hart en emotie. Eerder dit jaar werd daarom ook het voorleesliedje De Voorleestrom in elf talen gelanceerd. Rond 23 januari verschijnt tevens een videoclip bij het liedje.

Wilt u zelf een Voorleesontbijt in het Frans, Engels, Spaans, Turks en Arabisch organiseren en zoekt u nog een voorlezer? Neem dan contact op met de Leescoalitie.