lees met andermans ogen

Kijken met andermans ogen? Lees een boek!

Mijn beste vriendin komt van Curaçao en ik ben heel blij dat ik haar via het boek Dubbelspel nog beter heb leren kennen.

Manoushka Zeegelaar Breeveld

Boekhandel en bibliotheek

Werk je in een boekhandel of bibliotheek en wil je aandacht besteden aan de campagne? Wij geven graag een aantal suggesties:

1. Gebruik de POS-materialen

Rond 17 januari ontvangen alle boekhandels en bibliotheken een gratis deelnamepakket met daarin posters, raamstickers en opstekers. Nodig je klanten of leden uit om zich te verdiepen in personages met bijvoorbeeld een andere leeftijd, sociale klasse, herkomst of seksuele voorkeur, door de posters in dit pakket op te hangen en een selectie thematitels uit te lichten met opstekers.

2. Zet een thematitel centraal

Op de pagina leestips vind je ruim 180 boeken die de lezer met andermans ogen naar de wereld laten kijken. Breng een van de boeken tot leven, door een leesclub te organiseren waarin lezers aan elkaar vertellen hoe het boek hen met andere ogen heeft laten kijken. Of nodig de schrijver uit om te vertellen over het perspectief van zijn of haar hoofdpersoon.

3. Deel persoonlijke leestips

Om mensen te inspireren vaker een boek te lezen dat hen met andermans ogen laat kijken, staan op deze site ook persoonlijke leestips. Onder anderen Ruben Nicolai, Noraly Beyer, Jochem Myjer en Rik van de Westelaken vertellen over het boek dat hen met andermans ogen liet kijken. Zo bekent Ruben Nicolai dat hij zich tijdens het lezen van Hersenschimmen haast zelf dement voelde worden: “Daarna heb ik wel met andere ogen naar mensen met dementie gekeken”.

Nodig medewerkers en klanten of leden uit om zelf ook zo’n filmpje op te nemen, en deel het op jullie eigen website en social media. Wanneer je het filmpje of de link vervolgens stuurt naar leescoalitie[at]lezen.nl, delen wij het ook op deze campagnesite.

4. Organiseer een bezoek van de Mensenbieb

In de Mensenbieb leen je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? Een vluchteling, een hooligan, een ex-crimineel, een transgender, een dakloze en een tienermoeder zitten klaar om hun levensverhaal te vertellen. In een open gesprek waarin alles gevraagd en besproken kan worden.

De Leescoalitie organiseert dit jaar een tournee van de Mensenbieb langs twaalf locaties in het hele land. We vullen de levende boeken hierbij aan met passende boektitels, die mensen na afloop van een leensessie als tip mee naar huis krijgen.

Heb je interesse in een bezoek van de Mensenbieb en wil je dit samen met de Leescoalitie organiseren? In de Aanbieding-Mensenbieb-tournee lees je alles over de aanmeldprocedure.

Zie ook www.mensenbieb.nl.

5. Doe mee aan de Nationale Voorleeslunch 2018

In 2018 vindt de zesde editie plaats van de Nationale Voorleeslunch, waarbij bekende en onbekende Nederlanders voorlezen aan ouderen in zorginstellingen en bibliotheken. In het kader van de campagne willen we specifiek kinderen en jongeren stimuleren om voor te lezen aan ouderen. Om dit mogelijk te maken, zullen we naast het reguliere Voorleeslunchverhaal ook een verhaal laten schrijven dat voorgelezen kan worden door kinderen en jongeren. Wil je meedoen aan de Nationale Voorleeslunch 2018? Kijk dan op nationalevoorleeslunch.nl of vraag alvast een toolkit aan via leescoalitie[at]lezen.nl.