lees met andermans ogen

Kijken met andermans ogen? Lees een boek!

Mijn beste vriendin komt van Curaçao en ik ben heel blij dat ik haar via het boek Dubbelspel nog beter heb leren kennen.

Manoushka Zeegelaar Breeveld

De schone slaper

In De schone slaper daal je af in het onderbewuste van een succesvolle zakenvrouw, die een gevangene van haar verdrongen sadistische verlangens is. Ze raakt in de ban van een veel jongere neef die tijdelijk bij haar in huis komt wonen. In dezelfde periode ontmoet ze de raadselachtige Justine, die haar aan een vrij leven laat ruiken. Allard Schröder laat zien hoe vrijheid en het verlangen de ander te pijnigen noodlottig samenkomen. Een roman over de donkere kanten in iedere mens.

De heilige Rita

Bijna vijftig jaar woont Paul Krüzen met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. Lang geleden stortte een Russische piloot neer in het maisveld achter hun huis. Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan ze nooit volledig zijn bekomen. Na de Rus kwamen de Chinezen, die het café en de snackbar in het dorp overnamen, daarna volgde de rest van de wereld. Met hen kwam ook de onzekerheid. Voor de betaalde liefde steekt Paul Krüzen de grens over. In het bordeel raakt hij verzeild in een conflict dat hem dwingt de verscholen positie te verlaten die hij in het leven heeft gekozen. De heilige Rita: een roman over een vader en een zoon, en over de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp.

Een jihad van liefde

Mohamed El Bachiri is een Marokkaanse Belg, moslim en Molenbekenaar. Hij is ook de man van Loubna Lafquiri, zijn grote liefde en moeder van zijn kinderen, die op 22 maart 2016 bij de aanslagen in Brussel om het leven is gekomen. In Een jihad van liefde – opgetekend door David Van Reybrouck – praat Mohamed over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen. Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt Mohamed het leed dat hem is aangedaan op moedige en veerkrachtige wijze om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid, waarbij hij westerse moslims oproept tot een meer humanistische benadering van de islam.

Keefman

Keefman is Jan Arends klassieke verhalenbundel uit 1972 waarin mensen centraal staan die zich bewegen aan de zelfkant van de maatschappij: de psychiatrische patiënt, de mensenschuwe, de schlemiel. Zo gaat het hartverscheurende titelverhaal over een bewoner van een psychiatrische inrichting die een bijtende tirade houdt tegen zijn psychiater.

De graanrepubliek

De graanrepubliek is het verhaal van de twintigste eeuw, gesitueerd in het grimmigste stukje Nederland. Aan de hand van de opkomst en ondergang van de Groninger graanbaronnen vertelt Frank Westerman hoe het boerenerf de afgelopen honderd jaar door de stormen van de geschiedenis is gegeseld. Tien jaar na verschijning van deze moderne klassieker pakte de auteur de draad opnieuw op bij het apocalyptische einde, in een toegevoegd hoofdstuk over de onderwaterzetting van een van de rijkste akkerbouwgebieden van Europa.

Niemand in de stad

Philip Hofman woont in het Weeshuis, een statig studentenhuis aan de Amsterdamse Prinsengracht. De twaalf bewoners hebben daar, buiten het blikveld van de maatschappij, hun ouders en hun vriendinnen, een vrijplaats gecreëerd, een proeftuin voor het echte leven.
Zijn beste vrienden zijn huisgenoten Matt en Jacob, de eerste een impulsieve hartenbreker, de tweede een beschouwend intellectueel. Door hen aangespoord laat Philip zich steeds meer meeslepen in het studentenbestaan. Dan ontmoet hij de beeldschone Karen. Zij zet een keten van gebeurtenissen in gang die de zorgvuldig opgebouwde illusie van het Weeshuis te gronde richt, met grote gevolgen voor de bewoners.

De oesters van Nam Kee

Berry Kooijman, alias Diablo, alias het monster van ‘Schotelcity’, is gevlucht naar het voormalig vakantiehuis van zijn ouders. Daar wacht hij het onvermijdelijke af: zijn arrestatie door de gendarmerie. Eenmaal in de gevangenis beland blikt hij terug op zijn leven, een aaneenschakeling van leugens en bedriegerijen. Voor zijn criminele vrienden uit de huurkazernes van Amsterdam-West verbergt hij dat hij in ‘het villastraatje’ woont, voor zijn zorgelijke moeder houdt hij die vrienden geheim. De enige die hij over zijn dubbelleven in vertrouwen neemt, is Thera, de ‘wiebeldanseres’ die op straat twee knipperende duivelshorentjes van hem koopt. De obsessieve liefdesrelatie die volgt, luidt een even opmerkelijke als verrassende apotheose in.

Hier blijf ik

Hier blijf ik biedt een dynamisch portret van de grote stad, waarin verschillende personages dicht op elkaar hun uiteenlopende levens leiden: een vastgoedhandelaar, twee Portugese vrachtwagenchauffeurs, een pasgetrouwd stel, een bouwvakker die van vogels houdt, een schaap op een binnenplaats en een meisje dat wil schaatsen. Voor deze bundel liet Sanneke van Hassel zich een jaar lang inspireren door nieuwe stadsbeelden van jonge Rotterdamse fotografen. Verhalen en foto’s gaan een magisch verband aan: voor even wordt de verbeelde stad werkelijk betreden. Dit is een plek om te blijven.

Mama Tandoori

Ernest van der Kwast (1981) is geboren in Bombay, maar groeide op in Nederland. In dit autobiografische boek vertelt hij over het gezin waarin hij opgroeide en vooral over zijn verbazingwekkende Indiase moeder. Zij weet op alles af te dingen, of het nu om een nieuw bankstel, een huis of kipfilet gaat. Ze is gierig, bazig, onuitstaanbaar, heeft een ijzeren wil, maar ook een diep verdriet om haar gehandicapte zoon Ashirwad. Mama Tandoori is naast een hilarisch en soms slapstick-achtig verhaal ook een ontroerende roman over familiebanden en cultuurverschillen.

Siddhartha

Siddhartha is het verhaal van een brahmanenzoon die zijn leven wijdt aan het zoeken naar het ware zelf. Als asceet in de bergen mediteert en vast hij, maar vindt de waarheid niet. Zwervend als bedelmonnik hoort hij spreken over de Boeddha, maar ook de grote Meester kan hem de waarheid niet geven. Dan stort hij zich in het wereldse leven, totdat hij voelt hierin ten onder te zullen gaan. Geleid door het heilige Om komt Siddhartha ten slotte aan de grote rivier, symbool van harmonie en vergankelijkheid. In de hut van de oude veerman leert hij de wereld der dingen lief te hebben en te begrijpen.