lees met andermans ogen

Kijken met andermans ogen? Lees een boek!

Goede literatuur bezit het vermogen ons met andermans ogen te laten zien.

Gerrit Komrij

Keefman

Keefman is Jan Arends klassieke verhalenbundel uit 1972 waarin mensen centraal staan die zich bewegen aan de zelfkant van de maatschappij: de psychiatrische patiënt, de mensenschuwe, de schlemiel. Zo gaat het hartverscheurende titelverhaal over een bewoner van een psychiatrische inrichting die een bijtende tirade houdt tegen zijn psychiater.

De graanrepubliek

De graanrepubliek is het verhaal van de twintigste eeuw, gesitueerd in het grimmigste stukje Nederland. Aan de hand van de opkomst en ondergang van de Groninger graanbaronnen vertelt Frank Westerman hoe het boerenerf de afgelopen honderd jaar door de stormen van de geschiedenis is gegeseld. Tien jaar na verschijning van deze moderne klassieker pakte de auteur de draad opnieuw op bij het apocalyptische einde, in een toegevoegd hoofdstuk over de onderwaterzetting van een van de rijkste akkerbouwgebieden van Europa.

Niemand in de stad

Philip Hofman woont in het Weeshuis, een statig studentenhuis aan de Amsterdamse Prinsengracht. De twaalf bewoners hebben daar, buiten het blikveld van de maatschappij, hun ouders en hun vriendinnen, een vrijplaats gecreëerd, een proeftuin voor het echte leven.
Zijn beste vrienden zijn huisgenoten Matt en Jacob, de eerste een impulsieve hartenbreker, de tweede een beschouwend intellectueel. Door hen aangespoord laat Philip zich steeds meer meeslepen in het studentenbestaan. Dan ontmoet hij de beeldschone Karen. Zij zet een keten van gebeurtenissen in gang die de zorgvuldig opgebouwde illusie van het Weeshuis te gronde richt, met grote gevolgen voor de bewoners.

De oesters van Nam Kee

Berry Kooijman, alias Diablo, alias het monster van ‘Schotelcity’, is gevlucht naar het voormalig vakantiehuis van zijn ouders. Daar wacht hij het onvermijdelijke af: zijn arrestatie door de gendarmerie. Eenmaal in de gevangenis beland blikt hij terug op zijn leven, een aaneenschakeling van leugens en bedriegerijen. Voor zijn criminele vrienden uit de huurkazernes van Amsterdam-West verbergt hij dat hij in ‘het villastraatje’ woont, voor zijn zorgelijke moeder houdt hij die vrienden geheim. De enige die hij over zijn dubbelleven in vertrouwen neemt, is Thera, de ‘wiebeldanseres’ die op straat twee knipperende duivelshorentjes van hem koopt. De obsessieve liefdesrelatie die volgt, luidt een even opmerkelijke als verrassende apotheose in.

Hier blijf ik

Hier blijf ik biedt een dynamisch portret van de grote stad, waarin verschillende personages dicht op elkaar hun uiteenlopende levens leiden: een vastgoedhandelaar, twee Portugese vrachtwagenchauffeurs, een pasgetrouwd stel, een bouwvakker die van vogels houdt, een schaap op een binnenplaats en een meisje dat wil schaatsen. Voor deze bundel liet Sanneke van Hassel zich een jaar lang inspireren door nieuwe stadsbeelden van jonge Rotterdamse fotografen. Verhalen en foto’s gaan een magisch verband aan: voor even wordt de verbeelde stad werkelijk betreden. Dit is een plek om te blijven.

Mama Tandoori

Ernest van der Kwast (1981) is geboren in Bombay, maar groeide op in Nederland. In dit autobiografische boek vertelt hij over het gezin waarin hij opgroeide en vooral over zijn verbazingwekkende Indiase moeder. Zij weet op alles af te dingen, of het nu om een nieuw bankstel, een huis of kipfilet gaat. Ze is gierig, bazig, onuitstaanbaar, heeft een ijzeren wil, maar ook een diep verdriet om haar gehandicapte zoon Ashirwad. Mama Tandoori is naast een hilarisch en soms slapstick-achtig verhaal ook een ontroerende roman over familiebanden en cultuurverschillen.

Siddhartha

Siddhartha is het verhaal van een brahmanenzoon die zijn leven wijdt aan het zoeken naar het ware zelf. Als asceet in de bergen mediteert en vast hij, maar vindt de waarheid niet. Zwervend als bedelmonnik hoort hij spreken over de Boeddha, maar ook de grote Meester kan hem de waarheid niet geven. Dan stort hij zich in het wereldse leven, totdat hij voelt hierin ten onder te zullen gaan. Geleid door het heilige Om komt Siddhartha ten slotte aan de grote rivier, symbool van harmonie en vergankelijkheid. In de hut van de oude veerman leert hij de wereld der dingen lief te hebben en te begrijpen.

Dubbelspel

Vier mannen spelen domino. Een eindeloos lijkende warme middag lang. Uit de achtergronden van de dominospelers komt een beeld van het leven op Curaçao te voorschijn. Twee deelnemers zijn getrouwd, maar de andere twee blijken een geheime relatie met de vrouwen van hun tegenstanders te hebben. De roman laat veel zien over de identiteit van Curaçao en zijn bewoners. Een roman die je op verschillende niveaus kunt lezen: een spannend en meeslepend verhaal van vriendschap en verraad, een politieke allegorie, alsook een sfeervol tijdsbeeld van de Nederlandse Antillen in de jaren zeventig.

Nader tot U

Reves denkbeelden over religie en seksualiteit worden in dit boek uitgewerkt tot de inmiddels beroemde persoonlijke mythe. Tegenover de futiliteit van het bestaan staat God. Hij is de enige werkelijkheid: `En indien het waar was, dat God liefde was, dan moest dit betekenen dat wij slechts werkelijk bestonden, in zoverre we lief hadden.’ Naar aanleiding van het boek werden in 1966 door de SGP Kamervragen gesteld. Er volgde een proces (het Ezel-proces) dat tot voor de Hoge Raad werd uitgevochten. In 1968 werd Reve ten slotte vrijgesproken.

Vergeet de meisjes

De Amerikaanse journalist Fields reist met enige tegenzin naar Voorhorst om de beroemde schrijver Iris Kouwenaar te interviewen. Al gauw wordt hij overrompeld door een fascinatie voor de raadselachtige relatie tussen Iris en haar huisgenoot Kay. Hij dringt hun leven binnen en observeert de totale toewijding waarmee Kay haar steeds zieker wordende vriendin verzorgt. In hun eigen kleine wereld zijn de twee vrouwen aan elkaar overgeleverd. Vergeet de meisjes laat een nieuw licht schijnen op vriendschap, die minstens zo intens en ingewikkeld is als een liefdesrelatie.