Otto Kadoke werkt als psychiater in een crisiscentrum: hij dient mensen met een doodswens voor het leven te behouden. Wanneer hij op een dag bij zijn oude en hulpbehoevende moeder op bezoek gaat, doet de Nepalese verzorgster de deur open, gehuld in slechts een handdoek. Hij wordt overmand door gevoelens van liefde voor het meisje, met als gevolg dat hij de verzorging voor zijn moeder voortaan alleen dient te organiseren. Moedervlekken is een genadeloze roman over de liefde van een zoon voor zijn moeder, en andersom. Een boek over twee mensen die niet kunnen leven – en niet dood kunnen gaan – zonder elkaar.
Uitgever: Lebowski
De zes levens van Sophie
Hannah en Sophie zijn twaalf en delen alles met elkaar. Op een dag verdwijnt Sophie. Achttien jaar later woont Hannah in New York en schrijft societycolumns voor een magazine. Ze besluit het roer om te gooien en een biografie te maken over o.a. Agatha Christie en Virginia Woolf. Haar zoektocht naar de vrouwen roept vragen op die ze lang heeft weggestopt: wat is er die nacht gebeurd met Sophie? Waarom heeft ze haar destijds laten gaan? Tegelijkertijd geeft dit boek een treffend beeld van (gefnuikte) vrouwelijke ambitie, meisjesvriendschappen en het keurslijf waarin vrouwen zichzelf persen.
Judas
Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid – en leggen belastende verklaringen tegen hem af. Het luidt de val van Willem Holleeder in. Judas is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. In dit boek vertelt zij op indringende wijze over de impact van haar broers keuzes op haar leven.
De terugkeerling
Mohammed el Amrani, opgegroeid in Kanaleneiland, ontvlucht enkele weken voor 9/11 het betonnen getto dat hij zo haat om in Manchester literatuur te gaan studeren. Na de moord op Van Gogh keert hij terug naar Nederland om voor de AIVD moslims te schaduwen. Dat voert hem – bitter en teleurgesteld – terug naar de wijk waar hij opgroeide. Daar wordt hij geconfronteerd met een onverwerkt verleden. De terugkeerling is een rauwe roman over identiteit. ‘Als de mensen om je heen je beschouwen als moslim, dan is het heel lastig. Ze blijven je erop aanspreken, snap je?
Hallo, muur
In Hallo muur praat een man letterlijk tegen een muur. Over de jaren die achter hem liggen, waarin hij een burn-out kreeg, een echtscheiding doormaakte, een vader en een aantal beste vrienden zag overlijden én een geloofwaardig antwoord moest vinden op een alcoholverslaving. De muur zegt niets terug, maar biedt de man wel nieuw perspectief.
Ik nog wel van jou
Ik hou niet meer van je.’ Met deze eenvoudige woorden loopt de man van E.G. haar leven uit. De nieuwe werkelijkheid lijkt slechts een nare droom, ook omdat ze elkaar nog elke dag zien; ze hebben twee jonge dochters, delen een huis en 24 jaar van hun leven. E. zet alles op alles om er een ander verhaal van te maken, een béter verhaal. Want zij zijn toch anders dan die andere stellen die uit elkaar gaan? Het kan nog goedkomen, denkt ze steeds, terwijl ze toekijkt hoe haar grootste angst langzaam maar zeker realiteit wordt.
Verboden vruchten
De veertigste verjaardag van Yvonne de Graaf brengt een aantal onaangename verrassingen met zich mee. Zo laat Yvonne’s beste vriendin Mona verstek gaan, bedankt echtgenoot Maarten voor het eerst tijdens hun huwelijk voor orale verwennerij en verrassen haar twee tienerkinderen hun moeder met een wel heel onalledaags cadeau: een gay best friend. Deze nieuwe beste vriend confronteert Yvonne op ongezouten wijze met haar overgewicht en haar ingeslapen seksleven.
Ma
Hugo Borst vindt ‘mantelzorger’ een raar woord, maar hij is het wel. Al een aantal jaar verzorgt hij zijn zesentachtigjarige moeder, die aan dementie lijdt. Op ontroerende en vaak geestige wijze schrijft hij over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest en de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis. Intussen haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd en aan zijn moeder in betere tijden.
De gelukkige huisvrouw
Maak kennis met Lea, een 31-jarige ‘kakmadam’ uit Aerdenhout die zwanger is van haar eerste kind. Na de bepaald niet vlekkeloze geboorte van Harry jr. is iedereen in Lea’s omgeving in de – roze – wolken, behalve Lea zelf. Ze ontspoort volledig, wordt opgenomen in een kliniek en belandt uiteindelijk op de sofa van jetset-shrink Beau van Kooten. Hij probeert haar ervan te overtuigen dat de tragische dood van haar vader – toen Lea dertien jaar was – de oorzaak is van haar huidige crisis. De gelukkige huisvrouw is een roman over de universele thema´s geboorte en dood, zwangerschap en moederschap.