lees met andermans ogen

Kijken met andermans ogen? Lees een boek!

De Vliegeraar geeft een glasheldere inkijk in het leven in een totaal andere cultuur. Maar zo geschreven dat je toch het gevoel hebt dat je het zelf zou kunnen zijn.

Martine van Os

Geest

HELP!!! Mijn ouders hebben mij ontvoerd naar een plek waar ik geen bereik heb! Waar mijn telefoon het niet meer doet! Dit mogen dan de Highlands zijn, naar een lager lever kun je niet zinken…

Op Jochems middelbare school in het hart van Amsterdam is een leven zonder social media en internet ondenkbaar. Als zijn ouders besluiten te emigreren naar een afgelegen gebied in Schotland, zonder bereik en internet, raakt hij dan ook totaal in paniek. Kun je overleven aan het (wifi-loze) uiteinde van de wereld…?

Groter dan de lucht, erger dan de zon

Tijdens een zomerkamp op Vlieland krijgt de elfjarige Elmer een klap op zijn hoofd. Die nacht hoort hij ineens een geheimzinnig wezen, ene Lomax. Deze Lomax is gekomen, beweert hij, om Elmer te helpen. Aangemoedigd door de influisteringen van zijn bezoeker komt Elmer in opstand tegen alles wat hij moet. In het begin lijkt dit goed uit te pakken. Maar als Elmer wraak neemt op een van de jongens uit zijn klas, gaat alles mis. Is
het mogelijk om aan de macht van Lomax te ontsnappen?

Iedereen heeft stemmen in zijn hoofd. Maar moet je ernaar luisteren? Moet je ze gehoorzamen? En vooral: is het mogelijk om ze weer kwijt te raken?

Het kankerkampioenschap voor junioren

Max is vijftien als ontdekt wordt dat hij kanker heeft. Vanaf dat moment springt hij in de strijdhouding: dit gaat hij overleven. Hoe hem dat lukt vertelt hij in dit boek – alsof hij tegenover je zit. Max’ verhaal is grappig, maar ook intiem en eerlijk. Hij neemt je mee naar feesten en chemokuren, naar het voetbalveld en naar de stilte van de nacht. Of, zoals Max zelf zegt: ‘Er komt bloed in voor en het gaat flink stinken. Maar er is ook vriendschap en liefde en zo. Ik vertel het hele verhaal, ik
vertel alles wat er gebeurd is. Ik weet nu dat dat belangrijk is.’

Roy Looman (inmiddels twintig) vertelde zijn levensverhaal aan schrijver Edward van de Vendel. Op basis van hun vele gesprekken schreef Edward daarna dit boek.

Leen dit boek bij je eigen Bibliotheek (alleen voor leden).

Lees het boek als e-book (alleen voor leden).

Dyslectisch?  Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek of karaokeboek (alleen voor leden).

Lovebus

Op zaterdagavond 7 februari 1976 werden in Medum en omgeving twee mensen vermoord, er viel één zwaargewonde en acht personen hadden medische zorg nodig voor lichtere verwondingen.
Al dat geweld draaide om seks.
Dit is het verhaal van die avond.
Het desolate Groningse landschap waarin wind en sneeuw vrij spel hebben, vormt het decor van deze roman.

Oliver

Oliver, zestien, groeit op in Noorwegen en is altijd samen met zijn neef Bendik, die ook zijn beste vriend is. Zijn leven lijkt zorgeloos, maar binnen vierentwintig uur na Olivers succesvolle debuut als keeper in het eerste, gebeurt er opeens van alles. Met zijn ouders, met Bendik – en ook met Oliver zelf.

Hoe blijf je overeind als alles in je leven plotseling op zijn kop staat?
Als alles wat vanzelfsprekend lijkt, ineens wegvalt?
En als je zelf ook iemand anders blijkt te zijn dan je dacht?

Alaska

Op de eerste dag van het schooljaar moet Sven van zichzelf een briljante stunt uithalen. Anders is hij meteen die zielige jongen uit 1b. Sven heeft namelijk epilepsie. Parker wil juist onzichtbaar zijn. Ze heeft net de ergste zomer van haar leven achter de rug en vertrouwt niemand meer. Dan ontdekt ze dat Alaska, de hond die eerst van háár was, nu bij Sven woont als zijn hulphond. Overdag wil ze niks met Sven te maken hebben, dus als ze Alaska ooit nog wil zien, moet dat ’s nachts. Dit boek geeft je een intieme en ontnuchterende inkijk in het leven van een epilepsiepatiënt.

Een-nul voor de autisten – niet meer leverbaar

Op de dag dat ze vijftien wordt zit Loes in een psychiatrisch centrum. Veel te vieren is er niet, want je zit in de psychiatrie `omdat er iets in je kop scheef zit en niet omdat je een slechte adem hebt’. In de inrichting voelt Loes zich niet thuis. Ze heeft geen zin in allerlei gesprekken met therapeuten en voelt zich niet verwant aan de andere jongeren. In het jaar dat volgt raakt ze toch gewend aan al die rare types en aan de therapieën. Maar elke keer als het beter met Loes lijkt te gaan gebeurt er iets waardoor ze in paniek raakt. Zal ze ooit op eigen benen kunnen staan?

Miss Dakloos

“Wat als ik hem vermoord had?” schrijft Ama in haar dagboek. Hem, dat is haar stiefvader. Bijna haar hele leven is ze door hem mishandeld en misbruikt. Ten slotte loopt ze weg van huis en doet aangifte. Niet voor zichzelf, maar vooral voor haar jongere zusjes. Zij moeten een beter leven krijgen. Ama wordt opgevangen op een geheim adres, maar ze kan moeilijk wennen. Ze trekt van logeeradres naar logeeradres, tot ze uiteindelijk op straat belandt. Daar is het leven keihard. Lydia Rood schreef dit boek samen met Jojo Matthews, die zelf een tijd dakloos was en Lydia haar bijzondere levensverhaal vertelde.

Meisje van Mars

Evert weet vanaf zijn derde dat hij een meisje wil zijn. Hij heeft een hekel aan zijn jongenslichaam en verlangt naar jurken en lang wuivend haar. Maar zijn ouders worden al woedend als hij met barbies speelt. Op de middelbare school wordt Evert elke dag gepest. Alleen als hij zich stiekem als meisje verkleedt, is hij gelukkig. Zo kan hij niet verder. Hij gaat er alles aan doen om een vrouw te worden.

Leen dit boek bij je eigen Bibliotheek (alleen voor leden).

Lees het boek als e-book (alleen voor leden).

De dagen van de bluegrassliefde

Tycho Zeling is achttien en heeft net eindexamen gedaan. Nu vertrekt hij naar Knoxville, Tennessee, USA. Daar zal hij mee gaan helpen in een vrolijk internationaal kinderkamp. Op Schiphol komt hij Oliver Kjelsberg tegen: hij is Noor en voetballer, ook achttien, en op weg naar hetzelfde kamp. De vriendschap is er meteen, maar in Amerika staat hun nog een heel hete zomer te wachten.