lees met andermans ogen

Kijken met andermans ogen? Lees een boek!

De ondraaglijke lichtheid van het bestaan heeft mijn ogen geopend voor het feit dat je anderen pas echt begrijpt als je hun hele verhaal kent.

Jochem Myjer

Meester in de hygiëne

Bonne is het ‘hulpie’ van mevrouw Waghto en een aantal andere hulpbehoevende ouderen. Hij maakt hun huis schoon en raakt al lappend, boenend en schrobbend ingespeeld op zijn cliënten. Die slaan zich ondanks hun eenzaamheid, hun haperende lijf en hun beginnende dementie door het leven op een wijze die bewondering wekt bij de tobbende Bonne. Kunstschilder in opleiding is hij, en ongelukkig in de liefde. Zijn baan in de Thuiszorg is niet enkel bijverdienste: de fabulerende meneer Ripmeester, de zwammende mevrouw Stelle, mevrouw Nieuwklap en haar dwergparkiet Peter: ze tillen hem uit zijn somberte.

Selma

De joodse Selma Vos groeide op in IJmuiden en wist tijdens de oorlog aan de nazi’s te ontkomen. Tijdens haar studie in Cambridge ontmoette ze Chang Tsao, de man van haar leven. Na de geboorte van hun kinderen Greta en Dop bouwden ze een bestaan op in het China van Mao. Chang werd vooraanstaand lid van de Partij, toch bleven Selma en haar kinderen buitenstaanders. Uiteindelijk wordt het gezin slachtoffer van de idealen van de maoïstische heilstaat. Op een journalistieke manier beschrijft Visser het leven van een sterke, nuchtere vrouw, die uiteindelijk aan een vernietigend systeem ten onder gaat.

Mijn kleine waanzin

Mijn kleine waanzinis het meeslepende verhaal van een jeugd. Van geborgenheid die omslaat in huiver en angst. Van verwondering, liefde, rebellie. ‘Jan Brokken beschrijft op een prachtige – en vaak ook geestige – manier zijn jongensjaren als domineeskind in een Zuid-Hollands dorp. Het is een must voor iedereen die de vezels van dit land beter wil leren kennen. Alles zit erin: het calvinisme, de kleinheid, de grootsheid, de luchten, de wind, en achter alles de schaduw van een koloniaal verleden. Zo’n typisch Nederlandse jeugd, je beleeft het zelf opnieuw, aan de hand van Jan Brokken.’ – Geert Mak

Mazzel tov

Mazzel tov biedt een indringend inkijkje in de wereld van een gesloten orthodox-joods gezin in Antwerpen. Zes jaar lang begeleidt Margot Vanderstraeten de kinderen van de familie Schneider bij hun huiswerk. Via hen krijgt ze toegang tot hun wereld van religieuze wetten en eeuwenoude tradities, die de studente maar moeilijk kan rijmen met de tijd: de jaren negentig. Ook de joodse familie wordt beproefd door de open, maar kritische Margot. Dat zij ongehuwd samenwoont met haar Iraanse vriend Nima wekt achterdocht. Gaandeweg winnen – aan beide zijden – respect, nieuwsgierigheid en humor het van verontwaardiging en verwerping.

Klein meisje groot

Judy Lohden heeft een zangstem die een hele concertzaal vult, en ze zou de ster moeten zijn van de Darcy Academy, de plaatselijke opleiding voor toneel, dans en theater. Maar ze heeft zichzelf opgesloten in een smerige motelkamer aan de rand van de stad. Alle media zijn inmiddels op zoek naar Judy, die de hoofdrol speelt in een schandaal dat niet alleen haarzelf, maar ook de hele school betreft. En dat schandaal houdt mede verband met het feit dat ze verreweg de kleinste van de klas is: Judy heeft Achondroplasie, dwerggroei.

Hoe God verdween uit Jorwerd

Dit boek beschrijft een dorp tijdens de stille revolutie in de tweede helft van de twintigste eeuw. Geert Mak vertelt het verhaal van de boeren en het geld, van de kleine winkeliers en de oprukkende stad, van de kerktoren die instortte en de import die niet meer groette, van de natuur die terugkeerde en tegelijk verdween. Wat is er gebeurd op het platteland toen de machines kwamen, en de subsidies en de banken, en toen de echte boeren langzaam ten onder gingen? Mak beschrijft een historische omwenteling waarvan nu pas de omvang en de gevolgen zichtbaar worden.

Onzichtbare ouders

Margalith Kleijwegt wilde weten wie de ouders zijn van de kinderen van een zwarte vmbo-klas in Amsterdam-West, de buurt waar ook Mohammed B. opgroeide en naar school ging. Ze stuitte op een geheel geïsoleerde wereld. ‘Ik vind het zo apart dat u hier bent,’ zei het zusje van een van de leerlingen. ‘Er komt nooit een Nederlander bij ons thuis.’ In Onzichtbare ouders schetst Kleijwegt een indringend en gedetailleerd beeld schetst van de wereld van allochtone gezinnen.

Voor ik doodga

De zestienjarige Tessa heeft leukemie en heeft nog maar kort te leven. En die tijd wil ze goed besteden. Daarom maakt ze een lijst van tien dingen die ze absoluut nog wil doen voor ze doodgaat, te beginnen met seks. En ze wil nog autorijden. En beroemd worden. En verliefd. Voor ik doodga is een lofzang op het leven in de vorm van een verhaal over sterven. Een boek dat niemand onberoerd zal laten.

Van dit boek is ook een Leeslicht editie beschikbaar.

Indische duinen

Een gezin keert terug uit het oude Indië. Een Japans kamp ligt achter hen, maar Nederland biedt geen vrede. De repatrianten vestigen zich in een koloniehuis in de duinen; een zoon wordt geboren. Hij is de buitenstaander die in een sfeer van verzwegen leed wordt opgevoed. Zijn vader wil hem harden voor de volgende oorlog. Zevenenveertig jaar later ontrafelt de zoon de geheimen en leugens van zijn familie.

J. Kessels: The Novel

J. Kessels: The Novel is het krankzinnige verslag van een reis van de schrijver P.F. Thomése met zijn favoriete personage en beste vriend J. Kessels, naar voetbalclub Sankt-Pauli in de Hamburgse hoerenbuurt en terug naar Tilburg-Noord. De schrijver en zijn vriend raken onbedoeld verstrikt in een web van intriges, en dat is allemaal de schuld van hun oude kennis Bertje uit Cafetaria Van Vroeger en zijn zus. Als J. Kessels dan ook nog een afgrijselijke ontdekking doet in de kofferbak van zijn Toyota Kamikaze, begint het balletje pas goed te rollen…