lees met andermans ogen

Kijken met andermans ogen? Lees een boek!

Wat mij trof in Het grote avontuur was dat ik als meisje werd ingewijd in een vriendschap tussen twee jongens en hun verliefdheid voor een meisje.

Noraly Beyer

Kleine man en God

Op een dag ontmoet Kleine Man in het bos God. Niet dé God, maar een God. Kleine Man en God wandelen samen verder. God laat zien wat hij allemaal kan: vliegen, over water lopen en veranderen in een konijn, een hert, een cowboy, een indiaan en een gorilla. Maar dat vindt Theo eng. Dus blijft God verder maar de lieve, witte Barbapapa die geen angst aanjaagt. Hij nodigt God uit om bij hem thuis een omelet te eten. God is verrukt, een omelet kende hij nog niet. Kleine man en God toont hoe mensen zin kunnen geven aan elkaars leven.

Paultje, echt geen jongen

De jaren vijftig van de vorige eeuw. Paultje heeft een zware steen in zijn buik. Hij wil liever een meisje zijn. Maar dat is niet naar de zin van zijn vader. Hij dwingt zijn zoon in cowboypakjes, overlaadt hem met soldaatjes en ander ‘jongensspeelgoed’. Ook al past Paultje zich aan – hij wil zijn ouders geen verdriet aandoen -, toch blijft diep in hem Paulien wonen. Wanneer Paultje zestien jaar is, wordt het dubbelleven hem te veel. Een ontroerend verhaal voor tieners over transseksualiteit in een tijd waarin dat onderwerp onbespreekbaar was.

Het lammetje dat een varken is

In de wei grazen de schapen in hun mooie, witte trui. In de poel liggen de varkens. Ze rollen door de modder. Dan zit er opeens een lammetje in de modder. Dat vinden de schapen en de varkens maar raar. ‘Ik ben een varkentje,’ zegt het lam. Dat is toch gek? Of niet? Het lammetje dat een varken is maakt gender en identiteit voor kleuters bespreekbaar.