De moeder van de uit Iran gevluchte schrijver Kader Abdolah lijdt aan dementie. Het zou niet lang meer duren of ze zou voorgoed verdwijnen in haar hersenschimmen. Abdolah had haar jaren niet gezien, ze wilden nog tijd met elkaar doorbrengen. Een bijzondere ontmoeting volgde, waarbij Abdolah zich liet meevoeren in de geheimzinnige wereld van Alzheimer. Het resulteerde in een soms hilarisch, welhaast romantisch, maar vaak ook pijnlijk verslag.
Uitgever: Uitgeverij Prometheus
Vele hemels boven de zevende
Lou is twaalf, Eva zesendertig, Elsie tweeënveertig, Casper zesenveertig, en Jos eenenzeventig. Vijf mensen, met elkaar verbonden, vertellen hun verhaal. Over onverwacht geluk dat de dingen moeilijk maakt, over geheimen die te groot lijken, over de complexe kunst van het jong zijn, over obstakels die bergen worden, amper te beklimmen, over blijven proberen, tot waar geen mens meer verder kan. In Vele hemels boven de zevende vechten vijf uiteenlopende figuren meer met zichzelf dan met elkaar in dit bestaan dat belachelijk mooi en geweldig lastig is, allemaal tegelijk.
Dorsvloer vol confetti
De jonge Katelijne groeit in de jaren tachtig en negentig op in een strenggelovig boerengezin in Zeeland. Als enig meisje tussen zes broers wordt ze nauwelijks bij het boerenwerk betrokken. Hierdoor gaan ook de gesprekken aan tafel grotendeels aan haar voorbij. Terwijl haar verlangen om mee te doen onverminderd groot blijft, gaan haar gedachten hun eigen gang. Dorsvloer vol confetti is een sensitieve roman over de strijd van ieder mens om een eigen leven, en tegelijkertijd een liefdevol portret van een Zeeuwse orthodoxe boerengemeenschap met een geheel eigen vertelcultuur.
Meisje met negen pruiken
Sophie van der Stap schreef een aangrijpend verslag over de 54 weken waarin ze chemotherapie onderging. Openhartig én met humor vertelt ze over doktersintriges en geroddel van zusters, kaal worden en wenkbrauwen stiften, daten en verliefd zijn op dokter K, pruiken shoppen en dansen in nachtclubs, maar ook over de gewenning, haar onzekerheden, angsten en, onvermijdelijk, de dood. Haar negen pruiken geven haar elk een ander gevoel en een andere persoonlijkheid, en helpen haar haar ziekte te overwinnen.
Middlesex
Middlesex gaat over Calliope Helen Stefanides, dochter van Grieks-Amerikaanse ouders, in het Detroit van de jaren zestig. Op het eerste gezicht leidt Calliope een normaal leven: ze gaat naar een goede school, speelt hockey en wordt verliefd. Maar dan komt ze er op haar veertiende achter dat ze biologisch zowel man als vrouw is. Om haar nieuwe identiteit als Cal aan te kunnen nemen, onderneemt Calliope een zware tocht, die haar niet alleen dwars door Amerika voert, maar haar ook terugbrengt in de tijd. Dit boek opent je de ogen voor de complexiteit van sekse en onderdrukt verlangen.
Het gym
De Surinaamse Sandra woont in een achterstandswijk. Ze gaat als enige uit haar wijk naar het zelfstandig gymnasium. Alles op ‘het gym’ is anders dan ze gewend is. Haar klasgenoten zitten op hockey, praten onverstaanbaar bekakt en hebben belachelijke namen als Jojanneke en Liselotte.
Hoe moet Sandra omgaan met de kakkers die ze nu vrienden noemt? En wat moet ze doen met die ene klasgenoot die vastberaden is haar het leven zuur te maken? Sandra vecht voor een plek in een wereld waarin oude regels niet meer gelden en nieuwe regels volkomen onbegrijpelijk zijn.
Kom hier dat ik u kus
Kom hier dat ik u kus is een roman over Mona, als kind, als vierentwintigjarige, en als vijfendertigjarige. Een verhaal over waarom we worden wie we zijn. Over ouders en kinderen. Over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapotmaken. Over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint. Over geheimen en eenzaamheid. Over ziekte en zwijgen. Over de gevaren van sterk zijn. Over vergeten en niet kunnen vergeten. Over jezelf durven redden. En natuurlijk ook nog over de liefde. Omdat dat alles is wat we hebben, of toch bijna.
Maakbare man
Zodra je aan de buitenwereld laat weten dat je verder wilt leven als man, krijg je algauw met vooroordelen over mannelijkheid te maken. Vrouwen zijn er vast van overtuigd dat je door het gebruik van testosteron een lawaaierige macho wordt, mannen nodigen je broederlijk uit hun motorzaag te komen bekijken. Zo blijkt geslachtsverandering een goede aanleiding eens na te denken over mannelijkheid en vrouwelijkheid. De maakbare man biedt niet alleen wetenswaardigheden over hormonen en lichamelijke veranderingen, maar gaat ook in op verschillende sociale aspecten van de transitie.
Eus
Eus groeit op in een gezin met een agressieve, drinkende en gierige vader en een liefhebbende, maar machteloze moeder. Ze houden zich als Turks gezin niet aan allerlei islamitische voorschriften en wijken daardoor af van andere Turkse gezinnen. Alhoewel hij goed kan leren raakt Eus na de middelbare school toch op het slechte pad. Eus is echter meer dan een roman over multiculturalisme: het is geen successtory van een arme sloeber die zich opwerkt tot invloedrijke ondernemer, of het sentimentele relaas van een crimineel die weer op het rechte pad komt: het is het verhaal van Eus.
De belofte van Pisa
Sam, thuis Samir genoemd, is aangenomen op een elitair lyceum. Zijn broer – die in de zware criminaliteit zit – laat hem een belofte afleggen: Sam moet als enige in de familie zijn vwo-diploma halen. Terwijl vooroordelen, sluimerende criminaliteit en het onbegrip van zijn familie hem blijven achtervolgen, ontvouwt zich een coming of age-verhaal vol drama, humor en seks.