Op 13 april 1927 voer Allene Tew de haven van New York uit. Ze liet een leven achter zich waarin ze alles had bereikt waar ze als plattelandsmeisje van had gedroomd – aanzien, fortuin, moederschap, haar grote liefde. En ze was het ook bijna allemaal weer kwijtgeraakt. ‘De rijkste en verdrietigste weduwe van de stad’, zoals Allene door de societyrubrieken werd genoemd, had die dag echter ook nog veel vóór zich, zoals een nieuw gezin en een toekomst als officiële prinses, als Russische gravin en als peetmoeder van de latere koningin Beatrix.
Uitgever: Uitgeverij Querido
Vinexvrouwen
Het leven in een vinexwijk verloopt niet altijd soepel. Daar weet Naima El Bezaz, die zelf al bijna tien jaar in zo’n buurt woont, alles van. In Vinexvrouwen beschrijft ze het wel en wee van haar gezin in deze typisch Nederlandse nieuwbouwwijk. Als Marokkaanse kijkt zij met een fris oog naar de Hollandse gewoontes, al speelt er nog iets anders mee: de vinexwijk wordt geleidelijk aan bevolkt door steeds meer nationaliteiten, wat voor onrust zorgt. Terwijl haar dochtertje op school christelijke liedjes leert, verbaast El Bezaz zich over de Nederlanders.
Mijn meneer
Een elfjarige jongen loopt rond met een geheim. Hij durft het aan niemand toe te vertrouwen, behalve aan Maria. Ze staat met het kindje Jezus in haar armen in een kapelletje langs de weg naar school. Aan haar biecht Ted op dat hij een bijzondere vriendschap heeft gesloten met een meneer. Maar hij vertelt het haar niet zomaar; hij hoopt dat ze er iets voor terug wil doen. Op overrompelende wijze vertelt Ted van Lieshout het verhaal over de relatie met `mijn meneer’, die zich in zijn eigen jeugd heeft afgespeeld.
Teatro olimpico
Twee Haagse theatermakers worden uitgenodigd om een toneelstuk te produceren voor het fameuze Teatro Olimpico in Vicenza. Het zal daar worden opgevoerd in het kader van een festival rond Jean-Jacques Rousseau. Maar er ontstaan allerlei problemen en het is kort dag. Hoe komen ze aan geld voor de productie? Hoe vervoeren ze het decor van Den Haag naar Vicenza? Ze belanden in een onoverzichtelijke wereld van Italiaanse regisseurs, acteurs en geldschieters. Toch proberen ze hun plannen overeind te houden, want een voorstelling in het Teatro Olimpico is het hoogst bereikbare. Daar moet álles voor wijken.
Publieke werken
Het is 1888. De Amsterdamse vioolbouwer Walter Vedder leest in de krant dat er op de plaats van zijn huis een groot hotel gebouwd gaat worden. Het Victoria Hotel zal hem moeten uitkopen. In dezelfde tijd besluit zijn neef, de Hoogeveense apotheker Anijs, zijn ambitie te verschuiven van het medische naar het medemenselijke. Turfstekers in een naburig gehucht lijden bittere armoede en zouden beter af zijn in een nieuw land, bij voorkeur Amerika. Maar die landverhuizing kost een vermogen – precies het bedrag dat Vedder wel voor zijn huis meent te kunnen bedingen.
Godin, held
Tessa en Marius zijn hun hele leven verliefd. Ze ontmoeten elkaar op school, kunnen elkaar daarna niet meer vergeten. Soms zijn ze samen, soms niet. Jarenlang leven ze van geheime ontmoetingen in hotelkamers. Een romance met vele namen: bevlieging, affaire, obsessie. Dit is hun onverhulde verhaal, verteld van einde tot begin. Van de laatste aanraking tot de eerste ontmoeting, van het laatste woord tot de eerste blik. Godin, held is een openhartige roman over het mysterieuze en al te menselijke van de liefde.
Mystiek lichaam
Mystiek lichaam beschrijft een jaar uit het leven van het gebroken gezin Gijselhart, dat model staat voor de Nederlandse samenleving aan het eind van de twintigste eeuw. Vader Gijselhart, een bejaarde weduwnaar, is belust op geld en macht over zijn naaste omgeving. Dochter Magda kiest voor het bewust ongehuwde moederschap, maar zal zich ten slotte alsnog verenigen met de joodse vader van haar kind. Zoon Leendert, die in New York in kunst handelde, keert als aidspatiënt terug in de schoot van de familie, maar is daar niet echt welkom.
Over de liefde
In Over de liefde wordt Pip verlaten: haar derde lange liefdesrelatie met een vrouw is stukgelopen, zonder dat zij een idee heeft waarom. Voor de zoveelste keer is zij alleen, in de steek gelaten, op de rand van een depressie. Dan overkomt haar een ernstig ongeluk, waaraan ze een gaatje in haar geheugen overhoudt: hoe gebeurde dat ongeluk? De zoektocht naar wat de hersenen voor haar versluierd willen houden, leidt haar terug naar haar jeugd, toen ze voor de allereerste keer verliefd was. Tijdens deze zoektocht passeren vele gedachten over de hetero- en homoseksuele liefde de revue.
Wolfskwint
Steffies oudste herinnering is dat haar moeder een suikerpot naar haar vaders hoofd gooit. Ze groeit op met haar vader omdat haar moeder in een gesticht zit, waar ze de rest van haar leven zal blijven. Als ze volwassen is sterft haar moeder. Steffie gaat op zoek naar haar verleden en ontkomt er niet aan het verleden van haar moeder onder ogen te zien, en de rol die haar vader en zijzelf daarin hebben gehad. Wolfskwint geeft een onthutsend beeld van de wereld van de psychiatrie in het Nederland van niet eens zo heel lang geleden.
Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor
Heleen houdt van haar man, van haar werk en van haar twee kinderen. Maar als ze bijna vijftig is, beginnen haar hormonen haar parten te spelen. Bovendien krijgt haar moeder, met wie zij altijd een moeizame relatie heeft gehad, een herseninfarct. Heleens leven wordt steeds ingewikkelder.
Moet ze haar moeder in huis nemen? En hoe moet ze haar dochter Lizzy beschermen tegen alle gevaren van het bestaan? Dit boek geeft een intieme blik in het leven van een vrouw in de overgang, met kinderen op de rand van volwassenheid en een moeder die ineens haar onafhankelijkheid verliest.