lees met andermans ogen

Kijken met andermans ogen? Lees een boek!

Door het relaas van een leeftijdsgenootje te lezen in Het Achterhuis kwamen de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog pas echt binnen.

Rik van de Westelaken

Boek de Mensenbieb

Om de campagne tot leven te brengen, biedt de Leescoalitie aan 12 bibliotheken en boekhandels een bezoek van de Mensenbieb aan. Zo kunnen zij leden of klanten uitnodigen om in gesprek te gaan met een levend boek en hen vervolgens interesseren voor ‘echte boeken’ die hen met andermans ogen laten kijken.

In de Mensenbieb leen je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? Een vluchteling, een hooligan, een ex-crimineel, een transgender, een dakloze en een tienermoeder zitten klaar om hun levensverhaal te vertellen. Zij gaan met deelnemers een open gesprek aan waarin alles gevraagd en besproken kan worden. De ervaring leert dat dit ontroerende ontmoetingen zijn: de gesprekken openen werelden waar deelnemers vaak geen weet van hebben.

Tijdens een bezoek van de Mensenbieb is de uitleenbalie gedurende twee uur geopend. Geïnteresseerden kunnen zich melden en een levend boek kiezen uit de catalogus. Met dit levende boek gaan zij vervolgens zo’n vijftien minuten in gesprek. Na afloop van het gesprek worden deelnemers gewezen op een selectie ‘echte boeken’ die hen met andermans ogen laten kijken en aansluiten bij het thema van het gesprek dat ze net hebben gehad.

Werk je bij een boekhandel of bibliotheek? In de Aanbieding Mensenbieb Tournee lees je alle informatie over de aanmeldprocedure voor een bezoek van de Mensenbieb.