lees met andermans ogen

Kijken met andermans ogen? Lees een boek!

Tussen de wereld en mij liet me met andere ogen kijken naar white privilege en deed me meer begrip hebben voor de gevolgen van racisme.

Ellen Deckwitz

Topartiesten lanceren voorleesliedje in elf talen

Vandaag, op Wereldboekendag, is door BoekStart en de Leescoalitie in het Concertgebouw een gloednieuw kinderliedje gelanceerd: de Voorleestrom.

Een vrolijk liedje, geschreven door Erik van Os en Elle van Lieshout, dat gezongen kan worden voor het voorlezen thuis, op school of in de kinderopvang. Het is voor het eerst in de Nederlandse muziekgeschiedenis dat een kinderliedje in elf verschillende talen tegelijk wordt uitgebracht.

Waarom een voorleesliedje in elf talen?

Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling en helpt kinderen om zich gemakkelijker te verplaatsen in een ander. Via het voorleesliedje stimuleren we ouders van diverse achtergronden om samen met hun kind te gaan lezen. Recente onderzoeken wijzen uit dat een goede beheersing van de thuistaal kinderen helpt bij het leren van de schooltaal. Daarom hebben de volgende topartiesten met roots in een ander taalgebied het liedje vertaald naar hun (tweede) moedertaal: Katell Chevalier (Frans), Laiying Wang (Mandarijn), Karsu Dönmez (Turks), Leona Philippo (Engels), Bereket Berhe (Tigrinya), Jody Bernal (Spaans), Nynke Laverman (Fries), Hakim Traïdia (Arabisch), Mohamed el Allati (Berber) en Mr. Polska (Pools).

Een cd met alle versies wordt gratis verspreid onder kinderdagverblijven. Ouders en kinderen kunnen het liedje vanaf 23 april beluisteren op boekstart.nl en via Spotify en Deezer.

Tijdens de lancering op 23 april waren bijna alle artiesten aanwezig om hun versie van het liedje ten gehore te brengen, onder leiding van pianist Floor Minnaert. Presentator Ruben Nicolai las tussendoor voor aan het publiek, dat bestond uit honderden baby’s, peuters, ouders en begeleiders. 

Dit unieke project is een initiatief van de Leescoalitie in samenwerking met BoekStart.

Bekijk de foto’s van het evenement in het Concertgebouw.