lees met andermans ogen

Kijken met andermans ogen? Lees een boek!

De ondraaglijke lichtheid van het bestaan heeft mijn ogen geopend voor het feit dat je anderen pas echt begrijpt als je hun hele verhaal kent.

Jochem Myjer

Stem nu op het Beste Queer Fragment

Lancering queerboeken.nl met verkiezing Beste Queer Fragment.

Vandaag wordt op veel middelbare scholen de liefde gevierd. Hierbij ligt het accent vaak op de liefde tussen een jongen en een meisje, maar lang niet iedere leerling herkent zichzelf hierin. Dat LHBTI-leerlingen het vaak zwaar hebben op school, bleek onlangs opnieuw uit onderzoek van COC Nederland in samenwerking met Colombia University. Een manier om hier iets aan de doen, is door in lessen meer aandacht te besteden aan queer rolmodellen in sport, geschiedenis en literatuur.

Daarom lanceren de Leescoalitie en COC Nederland op Valentijnsdag een nieuwe literatuurlijst op queerboeken.nl. Tegelijkertijd start de verkiezing van het Beste Queer Fragment, waarbij lezers mogen stemmen op de mooiste liefdesscènes uit de queer literatuur, gekozen door Tim den Besten, Özcan Akyol, Rik van de Westelaken, Sherida Spitse en Valentijn De Hingh. Stemmen kan hier!

Voorwoord Arthur Japin

De fragmenten met inleidingen van de vijf BN’ers zijn gebundeld in een boekje met voorwoord van Arthur Japin, dat vandaag in een oplage van 15.000 exemplaren wordt uitgedeeld op middelbare scholen in heel Nederland. Japin: “Want wie je ook bent, wat je ook voelt en wie je ook liefhebt, het is fijn om te lezen over mensen zoals jijzelf, maar het is misschien nog wel belangrijker om te lezen over het leven van anderen, over dingen die je zelf niet meemaakt of die jij persoonlijk anders voelt. (..) Dat begrip voor anderen, anders op welke manier dan ook, is in onze tijd harder nodig dan ooit.” Vanaf vandaag kan er via queerboeken.nl gestemd worden op het mooiste fragment uit de queer literatuur.

Gesteund door minister Van Engelshoven

Het initiatief wordt ondersteund door minister Van Engelshoven, zo blijkt uit deze videoboodschap. De bundels met queerfragmenten worden uitgedeeld op scholen door heel Nederland door GSA’s (Gender and Sexuality Alliances). Dit zijn door de COC gesteunde groepen leerlingen die op hun school ernaar streven dat iedereen op die school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze (willen) zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden.